Scener og Sange1. AKT


Scene 1: Graumanns Chinese Theater

FIL PÅ FIOLEN
Don og Cosmo

Scene 2: Sceneindgangen ved Graumanns Chinese Theater

Scene 3: R.F. Simpsons hjem

HVER EN NAT ER JEG BESAT AF DIG
Don

Scene 4: Monumental Pictures' studio

DE SKAL LE
Cosmo

DEJLIGE DU
Tenoren

DU ER FRA HIMLEN SENDT
Kathy

DU ER SKABT FOR MIG
Don

MOSES
Don og Cosmo

MOSES (reprise)
Alle

Scene 5: Graumanns Chinese Theater

Scene 6: Dons hjem

FIL PÅ FIOLEN (reprise)
Don og Cosmo

GOD MORGEN
Kathy, Cosmo og Don

Scene 7: Gaden hvor Kathy bor

JEG SYNGER HER I REGN
Don


2. AKT


Scene 1: Monumental Pictures' studio

VILLE DU
Kathy

VILLE DU
Don

BROADWAYS MELODI
Don, kor

Scene 2: Graumanns Chinese Theater

VILLE DU
Lina (med Kathys stemme), Cosmo

DU ER FRA HIMLEN SENDT
Don og Kathy


Scener og Sange1. AKT


Scene 1: Graumanns Chinese Theater

FIL PÅ FIOLEN
Don og Como

Scene 2: Sceneindgangen ved Graumanns Chinese Theater

Scene 3: R.F. Simpsons hjem

HVER EN NAT ER JEG BESAT AF DIG
Don

Scene 4: Monumental Pictures' studio

DE SKAL LE
Cosmo

DEJLIGE DU
Tenoren

DU ER FRA HIMLEN SENDT
Kathy

DU ER SKABT FOR MIG
Don

MOSES
Don og Cosmo

MOSES (reprise)
Alle

Scene 5: Graumanns Chinese Theater

Scene 6: Dons hjem

FIL PÅ FIOLEN (reprise)
Don og Cosmo

GOD MORGEN
Kathy, Cosmo og Don

Scene 7: Gaden hvor Kathy bor

JEG SYNGER HER I REGN
Don


2. AKT


Scene 1: Monumental Pictures' studio

VILLE DU
Kathy

VILLE DU
Don

BROADWAYS MELODI
Don, kor

Scene 2: Graumanns Chinese Theater

VILLE DU
Lina (med Kathys stemme), Cosmo

DU ER FRA HIMLEN SENDT
Don og Kathy


Synopsis


1. AKT
 

Året er 1927. Stedet er Hollywood, Californien. Foran Graumann's Chinese Theatre fejrer alle premieren på Monumental Pictures' "Den Kongelige Kæltring" med to af Hollywoods mest populære stjerner i hovedrollerne, Don Lockwood og Lina Lamont. Alle venter ivrigt på disse to stjerners ankomst. Hollywoods førende sladderspalte-redaktør Dora Bailey er i færd med at give en direkte rapport. Medens hun og alle andre venter, taler hun med Cosmo Brown, Don Lockwoods nærmeste ven og fortrolige, og Roscoe Dexter, filmens instruktør. Pludselig lyder der et brøl fra tilskuerne, idet en limousine kører frem. De to stjerner stopper for at tale med Dora, som spørger dem om rygterne om deres forestående giftermål taler sandt. Don fortæller Dora, at han og Lina kun er "gode venner" på dette tidspunkt. Don vil hellere fortælle om sit liv end tale om sin "kærlighed" til Lina. Han er vokset op hos vidunderlige forældre som har indpodet det motto i ham, som han altid har levet efter: "Værdighed - altid værdighed." Han har arbejdet meget hårdt hele sit liv. Vi, publikum, ser den sande historie: en knægt (Don) sparket ud af en bar, som møder en anden knægt i samme situation (Cosmo). De to lærte at danse, blev et nummer, og optrådte snart på nogle af de mest snuskede burlesque-steder rundt omkring ("Fil på Fiolen"). En talentspejder var tilfældigvis en aften blandt publikum, og resten er Hollywood-historie. 

Inde i Graumann's Chinese Theater har Lina og Dons episke stumfilm premiere. På lærredet kysser Lina og Don, indtil en ond skurk kommer ind og starter en fægtekamp med Don. Don slår naturligvis skurken ihjel og skynder sig tilbage til den ventende Lina. Publikum elsker filmen, og Don og Lina kommer frem på scenekanten for at modtage publikums hyldest. Lidt påfaldende er det kun Don, der taler til publikum. Hver gang Lina forsøger at sige noget, skærer Don hende af.

Efter premieren er Lina absolut rasende over at ingen vil lade hende tale. Vi finder ud af hvorfor første gang vi hører hendes stemme: den er meget skinger, nasal og alt muligt andet end attraktiv. Publikum tror at hun har en stemme der passer til hendes person på det hvide lærred. Lina vil meget gerne giftes med Don; hun tror på alt hvad Hollywoods sladderblade skriver om dem. Don er imidlertid ikke det mindste interesseret i hende. Han narrer hende til at tage til premierefesten i en separat limousine - for at opløse hoben af mennesker. Han ønsker blot at spadsere lidt for sig selv og komme væk fra hende. Don overtaler Cosmo til at tage hans frakke og hat på og køre af sted i den anden limousine. Cosmo går med til det for at hjælpe sin bedste ven.

Da Don kommer ud fra biografen, er der adskillige fans der genkender ham. Han får dem hurtigt til at forsvinde ved at sige, at han blot er en almindelig fyr, der står og venter på sporvognen med sin pige. Han lægger armen om en pige (Kathy Selden), der sidder på en bænk. Hun bliver noget forbløffet over dette, men han holder fast i hende, indtil fansene er gået. Kathy genkender ikke Don som den berømte Hollywood-stjerne. Hun tror snarere, at han er en kriminel, hvis billede hun har set i aviserne. Hun råber på en politibetjent i nærheden, som genkender Don. Da politimanden er gået, undskylder Don over for Kathy, at han har skræmt hende. Hun har det dårligt over at have reageret som hun gjorde. Vi finder ud af, at Kathy egentlig ikke bryder sig særligt om stumfilm og den verden, der er Hollywood. For hende er det ikke kunst! Kathy erklærer, at hun er en rigtig skuespillerinde, som stræber efter en stor karriere på scenen i New York. Don finder hendes entusiasme attraktiv, men gør hende opmærksom på, at hendes kritik af stumfilm faktisk er en direkte fornærmelse af ham. Hun udfordrer ham ved at sige, at han ikke er andet end en skygge på film, og ikke kød og blod. På en ejendommelig måde finder Don denne gæve lille skuespillerinde attraktiv, men hun forsøger at modstå hans tilnærmelser.

Hjemme hos Monumental Films' studiochef R.F. Simpson er det vilde filmpremiereparty i gang. Don kommer ind, og alle lykønsker ham. Han går direkte til Cosmo og spørger ham: "Er jeg en god skuespiller?" Cosmo er lidt forvirret, men forsikrer den let rystede Don om at han har talent. Simpson løber hen til Don. Han har ventet på Dons ankomst for at afsløre en overraskelse! Med denne præsentation kommer et filmlærred frem, og der vises et kort "talende" filmklip. Dette måde morer og forvirrer gæsterne. Vil nogen i Hollywood nogen sinde komme til at bruge lyd? Simpson forsikrer alle om, at det blot er en forbigående dille. Warner Brothers er ved at indspille en ny talefilm, "The Jazz Singer", men han er sikker på, at de vil tabe en formue. Cosmo er på den anden side ikke så sikker.

Lina får øje på Don og løber hen til ham. Det er tydeligt, at hun er vild med ham, og at han ikke ønsker at have noget med hende at gøre. Simpson glæder sig over at se sine to studiostjerner stå arm i arm, og han giver signal til, at en stor kage bliver kørt ind. Don skærer kagen for, og en figur springer op: Kathy Selden i et danserinde-kostume. Don bryder ud i latter over at stå ansigt til ansigt med den pige, som for mindre end en time siden gjorde krav på at blive den næste Ethel Barrymore. Kathy er der for at optræde sammen med en flok andre korpiger ("Hver en nat er jeg besat af Dig"). Da Kathy er færdig med at danse og synge, fortsætter Don med at drille hende. Lina lægger mærke til, at Don taler med Kathy, og vil gerne vide hvad der foregår. Efter at have fået én drillende fornærmelse for meget tager Kathy en lagkage fra dessertbordet og kaster den efter Don, som dukker sig. Uheldigvis rammer kagen Lina midt i ansigtet. Filmstjernen bliver så rasende, at hun løber efter Kathy, som smutter ud. Don siger til Lina at det var et uheld, men det vil hun ikke høre tale om. Da det pludselig går op for hende, hvor latterlig hun ser ud med flødeskum over det hele, går hun så værdigt som muligt. Don løber ud for at finde Kathy.

Tre uger senere starter produktionen af den næste Lockwood-Lamont film på Monumental Studios. Der er rekvisitter og kulisser over det hele. Cosmo kommer ind og fortæller en kollega, Rod, at Variety rapporterer at den første talefilm "The Jazz Singer" har haft en totalt udsolgt første uge. Rod virker helt paf over denne "forbigående dille" og ønsker Cosmo held og lykke med hans film. Cosmo spiller alene klaver i filmene. Don kommer ind, klar til at begynde arbejdet på "Den duellerende Kavaler". Den foregår under den franske revolution, og handlingen er stort set den samme som i alle andre film Don og Lina nogen sinde har lavet. Det eneste man gør er at ændre tiden og stedet. Don bliver irriteret på Cosmo, da han minder ham om dette. Det var det samme, Kathy Selden sagde til ham den aften på Hollywood Boulevard. Don kan ikke få hende ud af tankerne. Cosmo mener, at det kun er fordi hun er det første kvindemenneske der ikke er faldet for ham, siden han var 4 år gammel. Hun har mistet sit job på grund af hændelsen med kagen, og Cosmo forsikrer Don om, at det ikke er hans fejl. Cosmo gør sit bedste for at opmuntre sin bedste ven ("De skal Le").

På sættet til "Den duellerende Kavaler" forbereder instruktør Roscoe Dexter sig på at begynde at indspille filmen. Lina kommer ind, selve indbegrebet af skønhed i et 18. århundrede-kostume. Men når hun taler for at beklage sig over den tunge paryk forsvinder yndigheden. Don i fuldt kostume kommer ind, og Lina konfronterer ham øjeblikkeligt. Hvor var han forleden aften? Han skulle have været til et selskab sammen med hende. Lina er sikker på, at han var ude at lede efter Kathy. Han forsikrer hende om at ja, han var ude at kigge efter Kathy. Han er bekymret for hende, fordi hun har mistet sit job på grund af ham. Lina fortæller Don, at det var hende, der arrangerede at få Kathy fyret. Don er rasende, men nu er det tid til at begynde optagelserne. Dexter instruerer skuespillerne i en lidenskabelig kærlighedsscene, medens Cosmo spiller stemningsfyldt musik til. Don og Lina spiller scenen meget overbevisende med deres ansigtsudtryk, selv om de fortsætter med at skændes om Kathy Seldon. Lina forsøger desperat at overbevise Don om, at han elsker hende, men han forsikrer hende om, at han hellere ville kysse en tarantel. Før de kan lave en ny optagelse, kommer Simpson ind og beordrer kameraerne til at stoppe med at rulle. "The Jazz Singer" er et hit! Monumental Pictures lukker nogle få uger, medens de omstiller til lyd. "Den duellerende Kavaler" vil blive deres første lydforsøg. Dexter forsøger at overbevise sin chef om, at det er vanskeligere end han måske tror, og at høre Linas stemme kvække som hun kommenterer foretagendet bekræfter blot dette. Simpson er ligeglad! Monumental Pictures vil lave filmmusicals og samtidig skabe filmhistorie. Studiochefen sætter Cosmo i spidsen for den nye musikafdeling.

Monumental transformerer sig selv og begynder at indspille sin første talefilm. Kathy Selden er en af de førende korpiger i det første overdådige produktionsnummer, der nogensinde er filmet (”Dejlige Du”). Cosmo, der følger optagelsen, genkender Kathy og løber for at finde Don. Simpson lægger også mærke til hende, men han bliver i stedet betaget af hendes charme. Instruktøren Sid Phillips bekræfter, at han også har bemærket Kathy og gerne vil have hende i rollen som lillesøsteren i filmen. Simpson beder hende aflægge audition for ham – nu. De kalder hende tilbage, beder Cosmo spille på klaveret, og Kathy synger for Simpson (”Du er fra himlen Sendt”). Så snart Kathy er færdig med at synge, kommer Don vildt klappende ind. Kathy løber bort, overbevist om at hun vil blive fyret, når Simpson finder ud af at hun er kage-pigen. I stedet overbeviser Don Simpson om, at Kathy skal engageres til rollen. En taknemlig Kathy Selden slentrer til frokost sammen med Don Lockwood.

Idet de går over en tomme scene til studiets kantine forsikrer Don Kathy om, at alt det om ham og Lina i fanbladene ikke er andet end ren publicity. Hun undskylder over for ham for alle de forfærdelige ting, hun sagde til ham den første aften de mødtes. Don er betaget af den charmerende pige, men ved ikke rigtig hvad han skal sige til hende. Han bliver klar over, at han har brug for de rigtige omgivelser for at kunne skabe den rette stemning. Dette opnår han med et sortiment af lys, tåge og vindmaskiner, som han har til rådighed. Da alt er på plads, er han endelig i stand til at fortælle Kathy hvad han føler (”Du er skabt for Mig”).

Lina forsøger desperat at forbedre sin stemme og læser hos Miss Dinsmore, den berømte talelærer. Miss Dinsmore forsøger af al kraft at arbejde med hende, men Lina er en dårlig elev. Hun bliver ikke bedre. Hvad værre er, hun erkender ikke selv, hvor forfærdeligt hun taler. Don har på sin side ingen problemer med sin talelærer. Han behersker enhver tungebrækkende øvelse han får med største lethed. Cosmo kommer ind og iagttager hvad der foregår, og han, Don og læreren kaster sig sammen ud i en vild og hektisk ordleg (”Moses”).

”Den duellerende Kavaler” fortsætter optagelserne med lydudstyret på plads. Overgangen fra stum- til talefilm er ikke så let som alle oprindeligt troede. Dexter arbejder med Lina på en af hendes nærbilled-scener og er helt udmattet af det hele. Lina kan ikke gøre noget som helst rigtigt! Hun glemmer at tale ind i mikrofonen. Hun bevæger sig for meget. Og hendes stemme lyder simpelthen skrækkelig. Ikke desto mindre fortsætter de, fordi hun er stjernen.  

Filmen får sin første forpremiere og er en absolut katastrofe. Meget af dialogen er usynkron. Lydeffekterne er forfærdelige. Mange af disse fejl kan fikses i studiet. Den ene ting der imidlertid ikke kan fikses, er Linas stemme. Da filmen er færdig, griner publikum hysterisk. Simpson er meget splittet, da filmen er booket til at have premiere over hele landet om seks uger.

Senere hjemme hos Don sidder Don, Kathy og Cosmo sammen. Don indrømmer, at han er slået, men Cosmo og Kathy vil ikke lade ham give op så let. Cosmo foreslår at de laver ”Den duellerende Kavaler” som musical. Snart flyver ideerne gennem luften, og Don er glad igen og klar til at påtage sig udfordringen. De vil lave filmen som en musical, og de vil gøre det på seks uger! Don erklærer, at i dag, den 23. marts, er en historisk dag. Cosmo minder ham om, at klokken er 1.30, så det er den 24. marts, der er den historie-skabende dag (”God Morgen”).  

Festen stopper imidlertid pludselig, da Don minder alle om, at selv om Lina er smuk, er hun en tredobbelt trussel: ”Hun kan ikke synge, hun kan ikke spille, og hun kan ikke danse.” Hendes stemme kan ikke forklædes. Cosmo får pludselig en idé! Hvorfor ikke dubbe Kathys stemme og blot lade Lina mime ordene? Det lyder som en storartet idé. Don vil slet ikke lade Kathy så meget som overveje det; det ville betyde at hun kastede sin egen karriere bort. Kathy forsikrer ham om, at det kun vil være i denne ene film, og at hun vil være glad for at hjælpe. Planen er dermed på plads og klar til at sætte i værk. 

Don giver Kathy et lift hjem i sin hvide limousine i den styrtende regn. Ved hendes dør kysser han hende godnat. I stedet for at gå tilbage til limousinen, vinker han til chaufføren om at køre væk. Han er forelsket og ønsker intet andet end at synge og danse i regnen ("Jeg synger her i regn”).  

 

 

2. AKT  

 

Næste dag i studiet er Simpson ekstatisk. Han er vildt begejstret for ideen med at indspille ”Den duellerende Kavaler” som en musical. Den eneste bekymring han har er Lina. Han ved, at hun ikke kan lide Kathy og ikke vil blive glad for at høre, at hendes stemme er blevet dubbet. De bliver alle enige om, at de må hemmeligholde hele planen. De giver oven i købet filmen en ny titel ”Den dansende Kavaler”. Alle er klar til at gå i gang.

Kathy dubber alle Linas scener og sange sent om aftenen, så ingen finder ud af det, og hun laver et fantastisk stykke arbejde (”Ville Du”). Hvad der bliver endnu tydeligere igennem hele dette forløb er, at Don og Kathy er meget forelskede. Don kan dårlig vente til filmen er færdig, så han kan lade hele verden vide, hvem han virkelig elsker. Netop som Don og Kathy er midt i et kys, springer døren op, og ind braser Lina og Zelda, en anden af studiets skuespillerinder. Zelda har fortalt Lina det hele. Lina er helt ude af det, fordi Don har erklæret Kathy sin kærlighed, og bliver endnu mere oprørt, da Cosmo fortæller hende, at Kathy vil få fuld kreditering for dubbingen. Lina går chokeret ud for at finde Simpson. Ingen skal løbe om hjørner med Lina Lamont! Don forsikrer Kathy om at der ikke er noget Lina kan gøre.

På Simpsons kontor fortæller bossen Cosmo, hvor ked af det Lina er over det hele. Simpson ved tydeligvis ikke hvordan han skal tage kommandoen! Studiets fremtid afhænger af denne film; han må sikre sig at den bliver en succes! Cosmo beroliger Simpson ved at minde ham om at det er ham der er boss, og det er ham der bestemmer. Simpson bliver klar over, at filmen ikke har et stort udstyrsnummer. ”Den dansende Kavaler” skal danse! Filmens instruktør Dexter minder ham om at det er en periode-film, men Cosmo foreslår at de tilføjer et flash-forward  indslag til filmen med stepdans og det hele. Dexter og Simpson er forvirrede over dette, så Cosmo får dem til at lukke øjnene og forestille sig hvordan det kan blive (”Broadways Melodi”).

De gør filmen færdig, og den får premiere på Graumanns Chinese Theater.  Simpson og Dexter venter i kulissen medens filmen vises. Bifaldet viser klart, at publikum er vilde med filmen. Rod kommer ind med aviser, hvoraf det fremgår, at Monumental Pictures er begejstrede over Linas talenter, samtidig med at Kathy ingen kreditering får. Simpson er fuldkommen desorienteret over dette, eftersom det ikke er den publicity-kampagne han har godkendt. Pludselig svanser Lina ind og bekendtgør, at hun har givet hvert dagblad i hele byen en eksklusiv historie. Faktisk er det sådan, at der står i hendes studiokontrakt at hun kontrollerer al publicity, og hvis hun ikke bryder sig om hvad der bliver sagt om hende, kan hun lægge sag an. Simpson må erkende, at han er slået, og han vil gå ud for at se slutningen på filmen, men Lina stopper ham. Eftersom Kathy har udført sådan et strålende arbejde med at dubbe hendes stemme i denne film, hvorfor så ikke lade hende fortsætte med at gøre det? Kathy behøver ikke at være stjerne i sin egen film! Simpson erklærer at det ville han aldrig gøre over for Kathy, men Lina holder sin kontrakt op foran ham og minder ham om, hvem det helt præcist er der bestemmer.  

Filmen slutter, og publikum klapper som vilde. På bagscenen fester det kreative hold. Don og Kathy kysser. Lina meddeler til alle på bagscenen, at Kathy vil fortsætte med at dubbe hendes stemme. Don bliver rasende, men Lina viser alle de papirer, som hun har klar. Hun minder Kathy om, at hun er under 5-årig kontrakt og skal gøre præcist hvad Mr. Simpson siger. Her og nu skal Simpson gøre præcis hvad Lina siger. Medens alt dette foregår, fortsætter publikum med at klappe, og de råber på en tale. Da hun hører det, knejser Lina og erklærer, at hun vil holde en tale. Don og Cosmo får hurtigt en idé og opfordrer Lina til at tale til publikum.

Lina styrter triumferende ind på scenen og taler med sin flade nasale stemme. Publikum bliver forvirret. Dette er ikke den samme Lina de lige har hørt på det hvide lærred. Nogen råber, at Lina bare skal droppe sin snak og synge en sang. Lina løber i panik ud i kulissen! Hvad skal hun gøre? Don, Simpson og Cosmo stikker hovederne sammen i et hjørne og bliver til sidst enige om, at Kathy skal synge bag scenen, medens Lina mimer ordene. Kathy er chokeret over at Don vil lade dette ske, men Don insisterer på, at hun skal synge. Simpson minder Kathy om, at hun er under kontrakt og skal gøre som han siger. En meget rystet Kathy går til mikrofonen, men ikke før hun har fået sagt til Don, at hun aldrig vil se ham igen – hverken på eller uden for scenen.

Lina går triumferende tilbage på scenen og mimer sangen fra filmen (”Ville Du”), medens Kathy synger bag fortæppet. I kulissen hæver Simpson, Don og Cosmo fortæppet for at afsløre, at det er Kathy, der synger. Lina fortsætter, fuldstændig blind for hvad der sker bag hende, selv om publikum griner hysterisk. Lina opdager det ikke, før Cosmo skubber Kathy bort fra mikrofonen og selv synger ind i den. En forfærdelig flov Lina løber ud af scenen. Kathy løber ned ad midtergangen igennem publikum. Hun stopper, da Don kommer på scenen og erklærer, at det er Kathy Selden som er den egentlige stjerne i ”Den dansende Kavaler”. Det er hendes stemme publikum har hørt i aften! Kathy vender tilbage til scenen, og alle, bortset fra Lina, er lykkelige (”Du er fra himlen Sendt”).  


Glinda stormer ind i Troldmandens palads og viser ham den grønne flaske ”Jeg har kun set én ligesådan, og det var i dette værelse!”, udbryder hun, og det afsløres, at Troldmanden rent faktisk er Elphabas fader efter den affære, han havde med Melena. Glinda beordrer Troldmanden til at forlade Oz ”Gå så og gør din ballon klar”, og sender Morrible i fængsel, idet vi vender tilbage til forestillingens første scenebillede. Glinda taler til befolkningen i Oz og bekendtgør, at hun gerne vil være ”Glinda den Gode” og omdanne regeringen. I mellemtiden vender Dorothys ledsager Fugleskræmslet tilbage til slottet, åbner en faldlem og afslører, at Elphaba er i live. Fugleskræmslet afsløres som Fiyero, der er forvandlet gennem Elphabas fortryllelse. De har simuleret Elphabas død, hvilket må hemmeligholdes selv for Glinda for at beskytte hende. Idet Glinda sørger over sin venindes død, og indbyggerne i Oz fejrer det, forlader Elphaba og Fiyero Oz for altid for at begynde et nyt liv.