Prolog

Pariseroperaens scene, 1911

AUKTIONARIUS, RAOUL og ENSEMBLE

OUVERTURE

1. AKT Paris 1881

1. scene: Prøve på operaen "Hannibal" "Tænk på mig" 

- CARLOTTA, CHRISTINE og RAOUL

2. scene: Efter aftenens Gallaforestilling "Musikkens engel" 

- CHRISTINE og MEG

3. scene: Christines garderobe "Lille Lotte"/"Spejlet" (Musikkens engel) - RAOUL, CHRISTINE og FANTOMET

4. scene: Den underjordiske labyrint "Operafantomet" 

- FANTOMET og CHRISTINE

5. scene: Fantomets grotte "Nattens dragende musik" 

- FANTOMET

6. scene: Fantomets grotte, næste morgen "Jeg kan huske ganske svagt" - "Værre end du aned"

- CHRISTINE og FANTOMET

7. scene: Bag scenen "Den indiske tryllelasso" 

- BUQUET, GIRY og BALLETPIGERNE

8. scene: Direktionskontoret "Breve"/"Prima Donna" 

- FIRMIN, ANDRÉ, RAOUL, CARLOTTA, PIANGI, GIRY, MEG og FANTOMET

9. scene: Opførelsen af "Il Muto" "Åh, stakkels gamle nar" 

- CARLOTTA, DON ATTILIO og ENSEMBLE10. scene: Operahusets tag "Sig, hvorfor er vi her" 

- RAOUL og CHRISTINE

"Raoul, jeg var der" - CHRISTINE 

"Det er min bøn til dig" - RAOUL og CHRISTINE 

"Fantomets bøn til dig" (reprise) - FANTOMET

Pause

2. AKT - Seks måneder senere

1. scene: Operaens trappe. Nytårsaften "Maskebal"/"Hvorfor tier De, Messieurs?" - FULDT ENSEMBLE

2. scene: Bagscenen 

- RAOUL og GIRY

3. scene: Direktionskontoret "Breve"/"Her står jeg fortumlet" 

- ANDRÉ, FIRMIN, CARLOTTA, PIANGI, RAOUL, CHRISTINE, GIRY og FANTOMET

4. scene: En musikalsk prøve på "Don Juan's Triumfer" 

- CHRISTINE, PIANGI, REYER, CARLOTTA, GIRY og ENSEMBLE

5. scene: En kirkegård "Var du bare her hos mig igen" 

- CHRISTINE "Vildfarne barn"/"Bravo Bravo" - FANTOMET, CHRISTINE og RAOUL

6. scene: På scenen før premieren 

- RAOUL, ANDRÉ, FIRMIN, BRANDCHEFEN og FANTOMET

7. scene: Slutscenen af "Don Juan's Triumfer" "Don Juan's Triumfer" 

- CARLOTTA, PIANGI, PASSARINO og ENSEMBLE "Ingen vej tilbage" - FANTOMET og CHRISTINE

8. scene: Den underjordiske labyrint "Ned igen til min smertefulde ensomhed" - FANTOMET "Følg efter morderen" - ENSEMBLE

9. scene: Fantomets grotte 

- CHRISTINE, FANTOMET, RAOUL og ENSEMBLE

Prolog

Året er 1911, og der holdes auktion over indboet fra Pariseroperaen. Til stede er auktionarius, dragere og publikum der byder. Raoul, der nu er 70 år gammel og i kørestol, køber en plakat og en spilledåse. Idet auktionarius fremviser operahusets lysekrone, forklarer han, at denne er forbundet med legenden om Phantom i operaen. Med et lysglimt kastes publikum tilbage i tiden til dengang, Pariseroperaen havde sin storhedstid.

1. akt.

Vi kommer ind midt i prøven på operaen Hannibal. Monsieur Lefèvre, den afgående direktør for operaen, viser de nye direktører Monsieurs Firmin og André rundt på den store scene. Da primadonnaen Carlotta synger, falder et bagtæppe til gulvet og er tæt ved at slå hende ihjel. Et råb rejser sig: "Det er Phantom i Operaen!" . Den chokerede Carlotta nægter at synge.

Meg Giry, datter af balletchefen Madame Giry, foreslår at hendes veninde Christine Daaé træder i stedet for Carlotta. Christine har taget sangundervisning hos en mystisk ny lærer.

Raoul, adelsmand og stamgæst i Operaen, overværer hendes triumf på scenen. Raoul genkender Christine som en barndomsven. Han kommer bag scenen efter forestillingen for at invitere hende ud til middag, men Christine fortæller ham at hun ikke kan gå, for hendes lærer "Musikkens Engel" er meget streng.

Da Raoul forlader Christines garderobe, træder Phantom frem. Christine lokkes ned i kasematterne under operahuset, hvor Phantom vil fortsætte hendes undervisning. Han fører hende til sit underjordiske tilflugtssted, hvor hun ser en skræmmende udgave af sig selv i brudekjole. Hun besvimer, men vågner adskillige timer senere til lyden af Phantom, der spiller på orgel. Hun sniger sig hen bag ham og river hans maske af. Forfærdet tager han hende med op til overfladen igen.

Phantom har sendt sedler til både operaens direktører, til Raoul, Madame Giry og Carlotta med instruks om, at Christine skal have hovedrollen i den ny opera Il Muto. Ledelsen afviser at give efter for Phantoms krav.

Il Muto skrider fremad som planlagt med Carlotta i hovedrollen og Christine i en underordnet rolle. Som lovet indtræffer katastrofen - scenearbejderen Joseph Buquet bliver slået ihjel, og Carlotta's stemme bliver væk.

I forvirringen undslipper Raoul og Christine til Operahusets tag. Her, omgivet af Paris til alle sider, lover de hinanden troskab. De ser ikke, at Phantom overhører deres kærlighedsløfter. Rasende over Christines forrædderi forårsager Phantom aftenens sidste katastrofe - den mægtige lysekrone styrter til gulvet.

2. akt

Anden akt åbner med et storslået maskeradebal på Pariseroperaens trappe. Ingen har hørt fra Phantom i 6 måneder. Christine og Raoul er forlovede, men holder det hemmeligt. Christine bærer sin forlovelsesring i en kæde om halsen.

Pludselig kommer Phantom til syne, forklædt som Den Røde Død, og afleverer partituret til sin nye opera Don Juan Triumphant til operaens ledelse.

Først afslår ledelsen at opføre den mærkelige og foruroligende opera. Så lægger de med Raouls hjælp en fælde for Phantom, idet de benytter Christine som lokkemad i den nye opera.

Christine aflægger besøg ved sin faders grav. Der på graven står Phantom og vinker til hende, at hun skal følge ham. Raoul kommer til stede og fører hende bort.

Endelig oprinder premiereaftenen for Don Juan Triumphant. Operahuset er omringet af vagter og politi, der er ivrige efter at fange Phantom. Da operaens slutning nærmer sig, overtager Phantom Piangi's hovedrolle. Han konfronterer Christine på scenen under opførelsen, og undslipper endnu en gang med hende til sin labyrint neden under Operahuset.

I en sidste konfrontation giver Phantom Christine et valg: bliv hos ham for evigt, eller han slår Raoul ihjel. Hendes beslutning bliver afslutningen på Phantom Of The Opera.