Medvirkende Waitress

ManuskriptJessie Nelson
Musik og sangteksterSara Bareilles
Baseret på filmen Waitress skrevet afAdrienne Shelly
IscenesættelseLisa Kent
ScenografiTerry Parsons
Musikalsk indstuderingPer Engström
LysdesignJason Taylor
OversættelseKenneth Thordal
Resident choreographerHayley Franks Høier
Resident directorMads M. Nielsen

Sara Bareilles

Sara Bareilles er en amerikansk grammy-vindende singer songwriter, der har solgt mere end 1 million albums alene i USA. Samtidig har hun hentet hitlisteplaceringer i resten af verden ikke mindst i England. Efter syv grammy-nomineringer modtog hun en Grammy i 2019.  

Sara Bareilles voksede op i Eureka, Humbold County, en mindre by i Californien sammen med to søstre og en halvsøster. Under sin opvækst var hun et år i Italien grundet faderens italienske rødder. Hendes interesse for at synge og spille førte til, at hun lærte sig selv at spille klaver, ligesom hun er autodidakt på alle andre instrumenter. Sangundervisning fik hun primært i de skolekor hun var en del af gennem hele sin opvækst. I high school var hun med I koret Limited Edition og medvirkede i forskellige musical produktioner blandt andet i opførelsen af “Little Shop of Horrors”, hvor hun spillede den kvindelige hovedrolle Audrey.  Efter high school læste Sara Bareilles kommunikation på University of California, hvor hun sang i a capella koret Awaken. De udgav en cd, hvor man kan høre hendes egen “Gravity”. Hun dimmiterede fra UCLA i 2002, og de følgende år spillede hun på klubber og mindre spillesteder i Californien, primært i Los Angeles. Det gav hende en lokal og voksende fanskare, I 2004 udgav hun sit første studiealbum Careful Confessions, hvilket førte til, at hun i april samme år skrev kontrakt med Epic Records. De næste par år arbejdede hun på at finpudse sange til det kommente debutalbum. Sideløbende varmede hun op for mere kendte navne som Mika og Maroon 5. Maroon 5 havde hun kendt, siden hun var helt ung. I juni 2007 blev “Love Song” ugens gratis single på iTunes, og da albummet udkom gik det direkte ind som nummer 1 på iTunes download list. Albummet opnåede en 7. plads på Billboard 100 og en 9. plads på UK Top 40. Singlen “Love Song” nåede en fjerdeplads både i England og USA. Sara Bareilles havde ikke bare fået et amerikansk gennembrud men også et europæisk. Den enorme succes gav hende lidt af en skriveblokering, men i sommeren 2009 begyndte hun at skabe nye sange, blandt andet i samarbejde med Pharrel Williams og Ahmir “Questlowe” Thompson fra Weezer. Albummet, der fik titlen Kaleidoscope Heart, blev udgivet i september 2010 og gik direkte ind som nummer 1 på Billboard 200. De næste måneder spillede hun en række udsolgte koncerter og blev hyret af CBS til at være dommer i talentshowet The Sing off.  I 2012 udgav hun Ep´en OnceUpon Another Time og i forsommeren 2013  kom det næste album The Blessed Unrest som i modsætning til forgængeren måtte nøjes med at gå direkte ind som nummer 2 på Billboard 200. 

I sommeren 2013 blev det officielt, at Sara Bareilles skulle skabe musikken til musicalen Waitress. På en mini-turné i sommeren 2014 præsenterede hun nummeret She Used To Be Mine. I april 2015 gik indspilningerne i gang til hendes 5. studiealbum What´s Inside: Songs from Waitress. Musicalen havde premiere i efteråret 2015 og blev med det samme en tordnende succes. Den blev sat op på Broadway allerede i april 2016. Sarah Bareilles har flere gange i perioder på 6-8 uger spillet hovedrollen Jenna i løbet af de 4 år, forestillingen har gået på Broadway. Forestillingen er også blevet sat op i Londons West End. Her takkede Sara Bareilles også ja til at spille hovedrollen i foråret 2020. Hun debuterede 27. Januar i West End, og hun var i gang med et 8-ugers engagement, da forestillingen blev lukket ned på grund af coronavirus. Whats Inside: Songs from the Waitress, nåede som et af de meget få musical-albums top 10 på Billboard 100 og albummet blev nomineret til en Tony award i 2016 for bedste Score.

I 2019 udgav Sara Bareilles sit seneste studiealbum Amidst the Chaos. Det var singlen, Saint Honesty, fra det album der efter 7 tidligere nomineringer gav hende den første og længe ventede Grammy.

Jessie Nelson

Servitricen det lykkedes at blive forfatter, instruktør og producer.

Jessie Nelson voksede op i et middelklassehjem i USA med en far i reklamebranchen og en mor, der arbejdede som ansættelseskonsulent. Moderen døde i en bilulykke, da Jessie var tre år. En sort barnepige på 75 hjalp hende igennem sorgen. En kvinde hun holdt meget af. Som barn var hendes brændende ønske, at hun og hendes far ville gifte sig på trods af race og aldersforskel. Et naivt ønske der siden inspirerede til manuskriptet til hendes første spillefilm: Corrinne, Corrinne fra 1994. En film hun både skrev og instruerede. 

Hun startede sin karriere som skuespiller på Public Theater i New York med teatergruppen Mabou Mines og efter det, fortsatte hun med Shakespeare in the Park, som var Shekespeare teaterstykker sat op open-air i Central Park. For at få økonomien til at hænge sammen arbejdede hun - som så mange andre håbefulde skuespillere - som servitrice. Mellem serveringerne begyndte hun at skrive. Og hun skrev et manuskript om fem kvindelige servitricer, som Disney købte. Da de gav det til seks mandlige manuskriptforfattere med henblik på gennemskrivning, indså hun, at den eneste måde hun for alvor kunne beskytte sit materiale på, var ved selv at instruere og producere.

Hun skabte dokumentarfilmen “First time” der handlede om en række unge menneskers seksuelle debut, og det førte til, at hun blev bedt om at udvikle en novellefilm til Showtime, der var et tv-program, som lancerede 30-minutters novelle film. Det blev til To the Moon Alice fra 1990, som hun vandt priser med. Det gav hende mod til at kæmpe videre for at realisere Corrine Corrine, som altså blev en realitet i 1994. Næste projekt var I am Sam fra 2001 med Sean Penn i hovedrollen. Herefter har Jessi Nelson skrevet, medforfattet, instrueret og produceret en række film og tv-serier med stor succes. I 2014 blev hun bedt om at skrive musicalmanuskriptet til Waitress over filmmanuskriptet til spillefilmen af samme navn. En film skabt af Adrienne Shelly i 2007. Forestillingen havde premiere i Massechussets i 2015 og blev en øjeblikkelig succes. Allerede i april 2016 blev forestillingen derfor sat op på Broadway, og her blev den også straks et hit. Den nåede Londons Westend i 2019, hvor den stadig spillede indtil Covid19 lukkede teatrene ned. 

Lisa Kent

Uddannet fra The Bush Davies School, UK. Har instrueret og koreograferet i flere lande. Af West End-produktioner i London kan bl.a. nævnes Edna the Spectacle på Haymarket Theatre, The Music Man, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, Kiss Me Kate med New Shakespeare Company, Regents Park Open Air Theatre, og forestillinger i Shakespeare’s Globe Theatre, også Scrooge i The London Palladium. Hun har endvidere i Norge iscenesat og koreograferet Miss Saigon, Oliver og Folk og Røvere i Kardemomme By, og på Den Nationale Scene i Bergen  Les Misérables og La Cage aux Folles. Adskillige forestillinger på Aarhus Teater, bl.a. Miss Saigon og Pirates of Penzance, samt Me and My Girl på Nørrebros Teater. For Det Ny Teater har Lisa Kent tidligere iscenesat og koreograferet Skønheden og Udyret, The Producers, The King and I, Les Misérables, Mary Poppins, Wicked, Singin’ In The Rain og Billy Elliot.

Terry Parsons

Har designet scenografi og kostumer til utallige forestillinger over hele verden. Uddannet fra Cardiff Art College og London’s Central School of Art og var allerede i sin studietid tilknyttet The Belgrade Coventry, hvor han senere blev chefdesigner. Terry Parsons har designet til ikke mindre end 37 West End-produktioner, herunder Grease, South Pacific, Sweet Charity, Some Like It Hot og Singin’ In The Rain, samt en række internationale opsætninger, bl.a. Fame, Grease, Romeo og Julie og Les Liaisons Dangereuses. I 2012 udgiver Terry Parsons en bog med tegninger fra hans 42 år lange karriere som scenograf. I Danmark har Terry Parsons senest skabt scenografi til bl.a. High School Musical, Show Boat, Be Bop A Lula, Grease og Skatteøen, og for Det Ny Teater til Skønheden og Udyret, The King and I, Les Misérables, Mary Poppins og Singin’ In The Rain.

Per Engström

Diplomeksamen fra Musikhögskolan i Stockholm med kantor- og organisteksamen i 1978 og orkester- og kordirigenteksamen i 1982. På Det Ny Teater har Per Engström dirigeret samtlige opførelser af Dance of the Vampires, Spillemand på en Tagryg, The Phantom of the Opera, Cats, The Producers, Skønheden og Udyret, The King and I, Les Misérables, Mary Poppins, Wicked, Annie, Singin’ in the Rain, Love Never Dies, Crazy For You, Evita, Billy Elliot, The Sound of Music, Jekyll & Hyde, Anything Goes og Chicago. Han har endvidere virket som musikalsk instruktør af Annie Get Your Gun og The Book of Mormon. Per Engström har været ansat ved Malmö Stadsteater, operaen i Göteborg samt Oscars Teatern i Stockholm, hvor han bl.a. dirigerede The Phantom of the Opera 1989-95. I Sverige har han derudover dirigeret Mozarts Tryllefløjten.

Jason Taylor

Har designet lys til talrige forestillinger på teatre såvel over hele England som internationalt, bl.a. 20 sæsoner for Regent’s Park Open Air Theatre. For Det Ny Teater har han tidligere designet lys til Love Never Dies, Evita, Billy Elliot, Jekyll & Hyde og Dance of the Vampires. Nomineret til en Tony Award for ’Best Lighting Design’ for opsætningen af Journey’s End ved Belasco Theatre, New York. Har designet lys for mange teatre i London og arbejdet ved flere regionale teatre, herunder i Nottingham, Sheffield, Plymouth, Birmingham, Edinburgh, Southampton, Clwyd og Liverpool. 

Kenneth Thordal

Komponist, tekstforfatter, musiker, sanger og oversætter. Har senest for Det Ny Teater oversat The Book Of Mormons. Har derudover oversat musicals, film og TV programmer bl.a.  Eminems 8 Mile og South Park. Han har igennem sin karriere udgivet flere albums, spillet utallige koncerter i ind- og udland og skrevet tekst og musik til danske kunstnere som Dicte, Peter Sommer, Tobias Trier, Peter Laugesen, Poul Krebs, Carsten Lykke, Oliver Zahle m.fl. Som komponist, tekstforfatter og kapelmester har han bl.a. arbejdet med teateropsætningerne Kong Arthur, Alice i Eventyrland og Frankenstein Genskabt. I maj 2007 modtog Kenneth Thordal Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. I 2013 blev musikforestillingen Frankenstein Genskabt præmieret af Statens Kunstfond for ”bedste musik til musikdramatisk værk i perioden 2010-2013”. Desuden modtog Thordal komponistforeningen DJBFA’s Hæderspris i marts 2010.

Hayley Franks Høier

Uddannet på Elmhurst Ballet School og English National Ballet School. Har for Det Ny Teater koreograferet Love Never Dies, Annie, The Sound of Music og senest Jekyll & Hyde. Har endvidere på Det Ny Teater virket som koreografassistent på The Phantom of the Opera, Cats, The Producers, Chicago, The King and I, Les Misérables, Mary Poppins, Wicked, Evita, Billy Elliot, Anything Goes og  senest Chicago. Har for Nørregade Teatret i Maribo koreograferet Les Misérables, La Cage Aux Folles, The Producers, Sommer i Tyrol, Sunset Boulevard og Cyrano.

 

Maria Lucia Heiberg Rosenberg

Fik sin professionelle debut som Belle i Beauty and the Beast på Det Ny Teater i 2005, og har siden på Det Ny Teater spillet Eponine i Les Misérables, Elphaba i Wicked, som hun modtog Reumert prisen for bedste sanger for. I The Sound of Music spillede hun Maria, som indbragte hende Teaterpokalen. Hun spillede Roxy Hart i Chicago og senest på Det Ny Teater Annie i Annie Get Your Gun. I Sceneriet under Det Ny Teater har hun medvirket i kammermusicalen The Last 5 Years. På andre teatre har hun bl.a. medvirket i Jordens Søjler, Sugar, Chess, Elsk Mig I Nat, Aladdin og Shrek, og lagt stemme til snedronningen Elsa i Disney’s film Frost, hvilket førte til, at hun optrådte ved Oscar uddelingen i 2020.

Monica Isa Andersen

Uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2018.  Har på Det Ny Teater medvirket som elev i Annie Get Your Gun og senest som den kvindelige hovedrolle Sarah i Dance of the Vampires. Har derudover medvirket i Den Evige Ild som Maria Stuart på Bellevue Teatret. En præstation hun modtog en Reumert talentpris for i 2019.

Sara Gadborg

Uddannet fra Det Danske Musical Akademi i 2005. Har på Det Ny Teater medvirket i Mary Poppins. Har på andre teatre blandt andet medvirket som Oda Mae Brown i Ghost i Tivoli, som Sheryl Ann i Catch Me If You Can på Odense Teater, som Killer Queen i We Will Rock You i Royal Arena, samt som Ursula i Den Lille Havfrue på Fredericia Teater, ligesom hun de seneste år har været fast medvirkende i revyen Schou Tur. 

Lars Mølsted

Uddannet fra Det Danske Musicalakademi 2010. Debuterer på Det Ny Teater. Medvirkede i Spring Awakening på Aalborg Teater 2009 samt i The Sound of Music på Frederecia Teater. Sweeny Todd på Odense Teater 2010 samt AvenenuQ, Alladin og De Tre Musketerer, hvor han spillede D´Artagnan. Har medvirket i AvenuQ på Nørrebro Teater og Jukebox i Tivoli, Nabokrig på Mungo Park Kolding og Cats i Herning Kongrescenter som AlfaTom. Tilbage på Fredericia Teater - The Drowsy Chaperone som Adolpho, Den Lille Havfrue, Mit Livs Historie som Alvin, Bleeding Love som Sweet William, Ole Lukøje - En mareridtsmusical som Dr. Anton Corpelius, Shu-bi-dua The Musical som Leif, A Midsummernights STEAM som Dino og Klokkeren Fra Notredame som Quasimodo. En rolle han modtog en Reumert for som Årets Sanger.

Sebastian Harris

Uddannet fra Det Danske Musicalakademi i 2015. Har på det Ny Teater medvirket som Tony Elliot i Billy Elliot, Jesus i The Book of Mormon, Monsieur André i The Phantom of the Opera, Motel i Spillemand på en Tagryg samt senest i Dance of the Vampires. Derudover har han medvirket i en lang række andre musicals, bl.a. Cabaret, The Sound of Music, Nøddebo Præstegaard på Folketeatret samt Shu-bi-dua the Musical samt Klokkeren fra Notre Dame på Fredericia Teater.

Jesper Paasch

Uddannet fra Det Danske Musicalakademi i 2010. Har på Det Ny Teater har han medvirket i Love Never Dies og Crazy For You, Annie Get Your Gun samt spillet Lefevre i The Phantom of the Opera. På Fredericia Teater har han medvirket i Sound of Music, på Folketeatret i Skatteøen som Morgan og som Spats i Sugar, derudover i Mamma Mia i Tivoli,  Evita på Musikteatret Holstebro og i Cyrano som Christian på NørregadeTeatret, Maribo. Som Axl Rose i We Will Rock You, Royal Arena, og Chess i Tivolis koncertsal.

Dick Kaysø

Han har medvirket i en lang række danske film og serier. Han er især kendt fra serien Krøniken og de fire Krummerne film. Blandt børn er han, som stemme, nok mest kendt som Anders Ands danske stemme, men mest af alt, som "Krummefar" fra Krumme-filmene.

Mads M. Nielsen

Skuespiller- og instruktøruddannet fra Aarhus Teater 1994. Har på Det Ny Teater har han medvirket i Crazy for You som Lank Hawkins, samt instrueret The Last 5 Years, Tell Me On A Sunday, Songs For A New World og (B)romance i Sceneriet under Det Ny Teater. Spillefilmsdebuterede allerede som 13-årig i hovedrollen i Drengen Som Forsvandt. Har medvirket i adskillige film, bl.a. Klatretøsen 2002 og Flammen og Citronen 2008, og tv-serier, bl.a. Krøniken, og lagt stemme til talrige tegnefilm. Var engageret på Det Kgl. Teater 1998-2000, hvor han bl.a. spillede Graham i Renset. Vandt en Reumert for bedste mandlige birolle som La Flesh i Den Gerrige på Odense Teater 2004. I 2007 instruerede han TV-serien Gu’skelov Du Kom, der vandt en pris som årets underholdningsprogram. Modtog i 2011 Reumert-prisen for Bedste mandlige hovedrolle som Kristian Von Hornslet i Udslet Hornsleth på Teater V. Har bl.a. siden spillet Frollo i Klokkeren fra Notre Dame og Seti i Prinsen af Egypten på Fredericia Teater. 

Emil Birk Hartmann

Uddannet fra Det Danske Musicalakademi 2014. Har på Det Ny Teater medvirket i Anything Goes. Han fik sin tv-debut som Niklas i tv-serien "Lærkevej". Efterfølgende spillede han rollen som August Rohde i krimiserien "Broen", der blev sendt i både Danmark og Sverige og for hvilken rolle han blev nomineret som "Årets TV-Stjeneskud". Han desuden medvirket i Shu-Bi-Dua The Musical, Den Lille Havfrue og Aladdin på Fredericia Teater og Cabaret på Aalborg Teater. 

Henrik Lund

Uddannet i 1997 fra Holberg Skolens musicallinje, Danseværkstedet i 1998 og Ramberg School of Ballet and Contemporary Dance i 2002. Har på Det Ny Teater medvirket i The Producers, The King and I, Mary Poppins, Annie, Singin’ In The Rain i rollen som Cosmo Brown (som han modtog en Reumert pris for), Beauty and the Beast, Billy Elliot, The Sound of Music, Anything Goes, Chicago, The Book of Mormon og senest Dance of the Vampires. På andre teatre: Annie Get Your Gun, Crazy Christmas Cabaret og ved Alvin Ailey American Dance Theaters gæstespil i København 2009. 

Martin Geertz

Uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 2005. Har på Det Ny Teater tidligere medvirket i Flagermusen og Den Glade Enke. Har optrådt over alt i landet på små og store scener. Har været en fast del af Aalborg Teaters ensemble fra 2007-2010. Her bl.a. i roller som Happy i En sælgers død, Alex i A Clockwork Orange og Jim i Glasmenageriet. På Teater Republique som Othello i Shakespeares tragedie og Mefisto i Goethes Faust på Mungo Park. Spillet guitar og sunget i jazzforestillingen Moon River på Det Kongelige Teater og har senest været på Folketeatret i Mød mig på Cassiopeia som John Berger og som Long John Silver i Sebastians Skatteøen.

Rasmus Fruergaard

Uddannet fra Det Danske Musicalakademi 2003. Har på Det Ny Teater tidligere medvirket i The Producers. Derudover har han spillet et utal af roller over hele landet, bl.a. Sir Galahad i Spamalot, Jesus og Judas i Jesus Christ Superstar, Troy Bolton i High School Musical, Bill i Be bop a Lula, Doody i Grease, Angel i Rent, Action/Baby John i West Side Story, Moritz i Spring Awakening, Benny Southstreet i Guys And Dolls og Malcolm i The Full Monty. Har desuden medvirket i bl.a. Mød Min Hr. Mor, Tribunehelte, Fakiren Fra Bilbao, Evig Ung, Woyzeck, Peer Gynt, Min Familie, Manden Der Åd Verden, Hjem til Jul, Cimbrertyrens Nosser, Nordkraft, Huckleberry Finn og som Severinsen i Jul i Gammelby. Han var fastansat på Aalborg Teater 2008-2011 og på Odense Teater 2011-2015. Sidste år kunne Rasmus opleves som D’Artagnan i De Tre Musketerer på Østre Gasværk Teater, og senest i teaterkoncerten Carl.

Oliver Monsrud Lundquist

Uddannet fra Det Danske Musicalakademi  i 2016. Har på Det Ny Teater medvirket i Jekyll & Hyde. Har desuden medvirket i Klokkeren fra Nortre Dame på Fredericia Teater, Villads fra Valby på Louise Schouw Teatret samt Chess i Tivolis Koncertsal.

Camille Cathrine Rommedahl

Uddannet fra Det Danske Musical Akademi 2005. På Det Ny Teater har hun spillet Reno Sweeney i Anything Goes, Emma i Jekyll & Hyde, Lina Lamont i Singin’ in the Rain, Meg Giry i Love Never Dies, Babette i Skønheden og Udyret, Irene Roth i Crazy For You, Belle i Skønheden og Udyret, og medvirket i Wicked, Annie, Mary Poppins og The Producers. På andre teatre har hun medvirket i Young Frankenstein, Jesus Christ Superstar, High School Musical 1+2 samt Pigen og Paraplyerne. Hun har desuden haft roller i adskillige film og TV-serier bl.a. Partiets Mand, Et Dukkehjem, Sjit Happens, Max Pinlig og Julefrokosten.

Frederikke Vedel

Uddannet fra Det Danske Musicalakademi 2007. På Det Ny Teater har hun medvirket i Skønheden og Udyret, hvor hun alternerede i rollen som Belle, og senest spillet rollen som Søster Gerda i The Sound Of Music. Hun har endvidere medvirket i bl.a. West Side Story, Into The Woods og The Wild Party, alle på Fredericia Teater, Midt Om Natten på Folketeatret, Mamma Mia i Tivoli samt i forestillingerne American Idiot, Company og Ghost. Har desuden optrådt hos Wallmans i Oslo og København.

Liv Stevns

Uddannet fra Det Danske Musical Akademi 2010 og har en Master of Fine Arts i Musical Theatre fra University of San Diego. Hun debuterede helt tilbage i 1995 i Bugsy Malone på Privat Teatret, men de seneste år har hun spillet roller i USA, på blandt andet på Don Powell Theatre i San Diego, hvor hun senest spillede Kitty i The Drowsy Chaperone. I Danmark har hun senest spillet Marie Seebach i Seebach på Fredericia Teater. 

Elisabeth Mørkøre

Diplomeksamen fra Det Danske Musicalakademi 2006, og MA i Performance, Musical Theatre Option fra Mountview Academy of Theatre Arts, London 2008. Har på Det Ny Teater medvirket i Wicked. Har desuden medvirket i Tommy, Annie, Spillemand på en Tagryg på Fredericia Teater, Jukebox og My Fair Lady på det Det Kgl. Teater, Sweeney Todd på Odense Teater, Steam på Edinburgh Fringe og Chess MusicalDanmark og In Concert i Royal Albert Hall, London.

Nikoline Harriet

Uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2017. Samt Master of Arts, Musical Theatre - Guildford School of Acting, University of Surrey. Har på Fredericia Teater medvirket i Shubidua the Musical, American Idiot i Den Grå Hal Christiania, Jesus Christ Superstar Århus Teater samt Bad Girls The Musical - Guildford School of Acting.